Sydänsairauksien ja diabeteksen syynä plakki?


Joidenkin sairauksien ja huonon hammashygienian välinen yhteys on tunnustettu hammaslääketieteen piirissä jo pitkään. Plakin huolellinen poistaminen on erittäin tärkeää hampaidemme ja ikeniemme terveyden ylläpitämiseksi.

CompletDent hammasklinikan (Budapest) hammaslääkäri Dr. Vigváry Zsófia puhuu meille huolimattomuuden seurauksista ja hampaiden pesun tärkeydestä.

Huonot hampaatPlakin vaikutus suuhygieniaan

Plakki ja hammaskivi muodostuvat bakteerien kiinnittymisestä hampaiden pintaan. Suussamme elää miljoonia bakteereja ja normaalisti ne suojaavat limakalvojamme ja immuunijärjestelmäämme, mutta niiden ei saa antaa lisääntyä hallitsemattomasti.

Plakin kivettymiseen riittää hampaiden pesun laiminlyönti muutamana päivänä. Raaputettaessa irtoaa sylkeä ja suuria määriä bakteereja.

Plakin muodostumista edesauttavat tiiviit hammasvälit, huonosti tehdyt paikat, kruunut, sillat, hammasproteesit, sekä vähäinen syljeneritys ja tupakointi.

Hoitamattoman näköiset hampaat ja pahanhajuinen hengitys ovat varoitusmerkkejä, joiden ilmaantuessa on syytä varata aika hammaslääkärille. Viivyttely saattaa aiheuttaa ientulehduksen ja johtaa lopulta hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen ja edelleen hampaiden heilumiseen tai irtoamiseen.

Nykyään tiedämme, että hampaan kiinnityskudoksen tulehdus on yhteydessä myös muihin vakaviin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen, dementiaan ja nivelreumaan. On selvää, että suussa olevat bakteerit voivat siirtyä verenkiertoon ja sitä kautta hyökätä elimiä vastaan.

Sen vuoksi on tärkeää panostaa suuhygieniaan, kuten plakinpoisto-hoitoon ja plasmavalolla tapahtuvaan hampaiden valkaisuun.

Hampaiden harjaus ei riitä

Hammaslääkäri Dr. Vigváry Zsófia sanoo, että ainoa luotettava ratkaisu on ammattimainen hammaslääkärin suorittama toimenpide, jossa hampaat puhdistetaan ultraäänilaitteella.

Toimenpiteen jälkeen hampaan pinta voidaan tasoittaa erityisellä tahnalla ja harjalla.

Jos ikenissäsi on vakava tulehdus tai kärsit hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksesta, tarvitset nopeasti hammashoitoa jotta hampaasi säästyvät ja suuhygieniasi parantuu.